Egézséges világ: Komposztálás kertben és konyhában

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:93936898; mso-list-template-ids:-1114875600;} @list l1 {mso-list-id:610432102; mso-list-template-ids:1816842236;} @list l1:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; font-family:Symbol;} @list l2 {mso-list-id:1619099149; mso-list-template-ids:798804994;} @list l2:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; font-family:Symbol;} @list l3 {mso-list-id:1766268864; mso-list-template-ids:792255772;} @list l3:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; font-family:Symbol;} @list l4 {mso-list-id:2003660704; mso-list-template-ids:995683554;} @list l4:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; font-family:Symbol;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} -->

Komposztálás kertben és konyhában

 

Sokan idegenkednek vagy egyáltalán nem ismerik a háztáji, kerti komposztálást, pedig az egyik legolcsóbb, legegyszerűbb és leghatékonyabb hulladék újrahasznosítási eljárás.


Mire jó a komposztálás?

A papír, fém, üveg vagy műanyag hulladék szelektív gyűjtése már nem újdonság hazánkban (gondoljunk csak a jól ismert szelektív gyűjtőkre és állomásokra). Ha arra a tényre gondolunk, hogy a háztartásunkban keletkező hulladékok 30%-a szerves, zöld hulladék, felismerhetjük, hogy ezek elfogadható kezelésében és újrahasznosításában nagyon elmaradtunk. Nem véletlen tehát, hogy az Európai Unió finanszírozásával olyan projektek is futnak Magyarországon, amelyek keretében a lakosság ingyenesen juthat komposztáló ládához és ingyenes komposztálási oktatásokon vehet részt. Ezzel elérhető, hogy a hulladék mennyiségét az előírásoknak megfelelő mértékben csökkentsük és tegyük ezt a legkisebb költségek mellett a legnagyobb hatékonysággal.

Ilyen projektet vezethetnek bármilyen gazdasági társulások, zöld szervezetek vagy éppen maguk az önkormányzatok, közintézmények vagy társasházak, iskolák és óvodák is. Komposztálni fontos, hiszen akár 30%- kal kevesebb hulladék kerülhet a kukánkba, onnan pedig ugye a lerakókba és feldolgozókba, és a így a szállításból eredő környezeti terhelés is csökken.

A komposztálás lépései

  1. Szerezzen be egy komposztálásra alkalmas eszközt – komposztáló edényeket önkormányzatoktól is lehet kérni, de magunk is építhetünk komposztládát.
  2. Állítsa fel kertjében (szélvédett, félárnyékos helyen, úgy, hogy a láda alja érintkezzen a talajjal) vagy ha nincs kertje, használjon konyhai komposztálót, ami kiváló megoldás bármilyen kisebb erkélyre is.
  3. Nézzen körül háztartásában és gyűjtse össze a lehető legtöbb komposztálható konyhai és kerti hulladékot
  4. Helyezze a komposztálandó hulladékot a ládába és várjon, amíg azok lebomlanak. Az anyagok összeesnek, a végtermék barna színű, szagtalan, könnyen lapátolható, porhanyós (ideális esetben nem túl száraz), földszerű anyag lesz.
  5. A már kész és érett komposztot, főleg ősszel, a termő- és díszfák töve köré, facsoportok, bokrok alá, a veteményes felszínére rakhatja. Megfelelő vastagságban talajtakaróként is funkcionál. Ha átrostálja a komposztot. A le nem bomlott részeket dobja vissza a készülőben levő új komposzthalomba. A finom, földszerű rostált anyag ideális föld / tőzeg lesz szobanövényei számára is.


A komposztálás előnyei

  • Kevesebb lesz a szemete és olcsóbb a kezelése
  • A keletkezett komposztanyag (humusz) használatával fokozza a talaj minőségét, így: aktivitását, víz-, hő- és levegőgazdálkodását, tápanyagtároló képességét, a talajszerkezet stabilitását (csökken a porosodás és az erózió veszélye)
  • A komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést, nagyobb lesz azok ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben
  • A kész komposzt, humusz kiválóan alkalmas tápanyag visszapótlásra, trágyázásra szintén.
  • Nem kell elégetnie a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel a levegőt sem szennyezi

Mi kerüljön a komposztálóba?

Konyhai és egyéb szerves hulladék: zöldségtisztítás hulladékai, krumpli-, gyümölcs-, tojáshéj, káposzta-és salátalevél, zöldségmaradvány, kávé- és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (max. 2-3 kg/m3), növényevő kisállatok ürüléke forgácsalommal együtt, toll, szőr, papír: tiszta selyempapír, tojásdoboz feldarabolva, kis mennyiségben, gyapjú-, pamut és lenvászon jól feldarabolva, kis mennyiségben, kenyér;

A kertből: fűnyesedék, lenyírt fű, kerti gyomok (virágzás előtt!), szalma, aprított ágak, gallyak, elszáradt virágok, palánták, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor (magas széntartalmú anyagok: fakéreg, faforgács, fűrészpor, avar, kartonpapír), könnyen bomló falevél: juhar, éger, mogyoró, fűzfa, kőri, szilfa, hárs, nyír, híg trágya

Adalékok:

  • dúsító anyagok – ideális szén-nitrogén arány elérésére: komposztálandó anyagok kedvező összeállítása elegendő;
  • töltő, kiegyenlítő anyagok - ásványi anyagok kiegészítésére: agyagos talaj a legjobb, bentonit, alginit, zeolit
  • serkentő anyagok – a komposztálás folyamatát gyorsítják, mikroorganizmusok tevékenységét beindítják: talaj, virágföld, érett komposzt
  • stabilizáló anyagok - megakadályozzák az anyagveszteséget, humuszkolloidok kialakulását, kellemetlen szagok megkötését segítik: kőporok, riolittufa, zeolit, bentonit
  • takaró anyagok – hőszigetelő, kiszáradást megelőző, nitrogénveszteség megelőző szerep: szalma, lomb, vékony földréteg, kimustrált szőnyeg, zsákvászon
  • meszezés – savanyú talaj vagy kiindulási anyagok ellensúlyozása: pl. magas csersavtartalmú levelek, túl nagy mennyiségű zöld anyag, fűnyesedék, kevés levegő esetén: mész, márga, agyagásvány (CaCO3), dolomit őrölve
  • fahamu: nem kezelt fa, vagy növény égetésekor visszamaradt hamu (magas kálium, foszfor, kalcium tartalom) – kis mennyiségben, sószerűen (2-3 kg/m3)
  • élő giliszták – szorgosan megkeverik és lebontják a komposzt tartalmát.

A fővárosban 2010-ben már külön komposztgyűjtő autókat is indít az FKF bizonyos kerületekben, arra az esetre, ha valaki otthon nem tudja megoldani egydül a komposztálást.

További információ: www.komposztalo.hu, www.humusz.hu

 

Címkék: fém komposzt műanyag papír üveg

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu