Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öko klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öko klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öko klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öko klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt a piacon kapható 6 legnépszerűbb terméket tesztelte táplálkozástudományi szakértő segítségével a gabona és cukor aránya, az összetétel, a hozzáadott adalékanyagok és a tájékoztatás szempontjából. Nem is olyan egészségesek.
Táplálkozástani szempontból megközelítve a müzli, jó esetben a
müzliszelet is természetes összetevőket tartalmazó, rostokban,
vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel, amely csak csekély
mértékben (vagy egyáltalán nem) tartalmaz hozzáadott cukrot és egyéb
mesterséges anyagot (aroma, tartósítószer stb.). Ebből kiindulva a
müzliszeleteket sokan az egészséges táplálkozással azonosítják. A Tudatos Vásárlók Egyesülete
utánajárt ennek a feltételezésnek, a piacon kapható 6 legnépszerűbb
terméket tesztelte táplálkozástudományi szakértő segítségével a gabona
és cukor aránya, az összetétel, a hozzáadott adalékanyagok és a
tájékoztatás szempontjából.
A teszt során bebizonyosodott, hogy a vannak ugyan előnyeik, de
táplálkozásbiológiailag a piacon lévő termékek a legtöbb esetben nagyon
távol állnak az elvárható értéktől. Főleg extrudált gabonapelyhekből,
cukorszirupból (fruktóz-glükóz szirup, kukoricaszörp stb.), aszalt és
fagyasztva szárított gyümölcsökből, olajos magvakból és egyéb hozzáadott
adalékanyagokból készülnek. A hozzáadott cukor, csokoládé, puffasztott
gabonák nemcsak rontják az értéküket, de a tápanyagarányt is
megváltoztatják – főleg a cukrok és a zsír javára.
A 6 müzliszelet közül 2 termék közelít az egészséges kategóriához,
bár a legelőnyösebb összetétel a kettő keveréke lenne. A Cerbona piros
gyümölcsös cukormentességével, a Nestlé epres müzliszelet pedig a teljes
kiőrlésű gabonák magas aránya miatt szerepelt az elsők között. A
legrosszabb eredményt a Challenger és a Fit müzliszeletek érték el, mert
több cukrot vagy cukorszirupot tartalmaztak, mint gabonát,
összetételükben nem volt semmi kiemelkedő, illetve még a tájékoztatás is
hiányos volt az esetükben. Két termék is (Ceretem, Fit) tartalmazott
hidrogénezett vagy keményített zsiradékot, amelyek magas
transzzsírsav-tartalommal rendelkeznek. Ezek a zsírsavak összefüggésben
vannak a szívbetegségek, cukorbetegség, elhízás és
koleszterinanyagcsere-betegségek kialakulásával, nem illenek egy, az
egészséges táplálkozással azonosított termék összetevői közé.
Összességében elmondható, hogy bár a piacon lévő termékek között nagy
különbségek vannak, a legjobbaknak is lenne hová fejlődni. Ideális az
lenne, ha ezek a termékek legalább fele arányban teljes kiőrlésű
gabonát, kevés hozzáadott cukrot és zsírt, valamint valódi, szárított
gyümölcsöket és minimális adalékanyagot tartalmaznának, hiszen
technológiailag ez kivitelezhető lenne.
Figyelem!! Óvatosan fogyasszuk!!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!