Egézséges világ: Makrobiotika

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öko klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 1 db
  • Blogbejegyzések - 83 db
  • Fórumtémák - 2 db

Üdvözlettel,

Öko klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mi a makrobiotika?

A makrobiotika olyan táplálkozási, főzési módszer, amelynek segítségével bárki képes arra, hogy kiküszöbölje a káros környezeti hatásokat, az ipari táplálékok veszélyeit. Nem csak az ételek helyes kiválasztásán alapszik, hanem fontos, hogy milyen formában fogyasszuk el azokat.

A cél tulajdonképpen az, hogy a testünket ellássuk az alapvető tápanyagokkal, anélkül, hogy mérgeket és fölösleges anyagokat halmoznánk fel, és ezek az élelmiszerek minél kíméletesebb konyhatechnológiai eljárásokon menjenek keresztül, kerülik a finomított élelmiszerek fogyasztását. Az étkezés legyen egyszerű és kiegyensúlyozott.

A makrobiotikus táplálkozás alapelvei:

  • Az ételeket, ha lehet frissen fogyasszuk el.
  • Figyeljünk, gondosan oda az étkezésre és arra, hogy jól rágjuk meg az ételeket.
  • Az étrend alapját a finomítatlan gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek teszik ki.
  • Édességnek gyümölcsöt vagy azok sült változatát fogyasszuk.
  • Fehérje forrásként ebben az étrendben a szója, hüvelyesek, tengeri halak és algák szolgálnak.
  • Kerüljük a finomított szénhidrátok fogyasztását.
  • Finomított olajak, telítetlen zsiradékok (állati eredetű zsiradékok) fogyasztásának el kerülése.
  • Kerüljük a hús fogyasztását. (kivéve tengeri halak alkalomszerűen.)

Célja:

Az egészség javítása és fenntartása.

Az étrend a következőket tartalmazza:

  • 50-60%: teljes értékű gabonák : pl. rozs, bulgur, barna rizs, köles, árpa, búza, hajdina
  • 20-25%: idénynek megfelelő bio-zöldségek
  • 5-10%: babfélék adzuki bab, lencsék (fekete, vörös), szójabab, tofu stb.
  • 5%: miszo-leves (miszo: szójababból, gabonafélékből tengeri sóban erjesztett fűszer. Fontos aminósavakat és vitaminokat tartalmaz.)
  • 5%: tengeri zöldségek (ásványi anyagokban, jódban gazdag táplálékkiegészítők) pl, nori, wakame, arame
  • 5-10%: egyebek pl. halak, gyümölcsök, magok (napraforgó, dió, mandula, tökmag, szezámmag stb.)

Ezen alapanyagokból természetesen a halak, az idény bio gyümölcsök és zöldségek, valamint a magok mindenki számára ismerősek. A makrobiotikus konyhában több, számunkra ismeretlen, újszerűnek tűnő növénnyel találkozunk, melyeket éppen ismeretlenségük miatt, talán kissé bátortalanul kóstolunk meg és így konyhánkba is nehezen kerülnek be.

Próbáld ki te is ,tégy többet az egészségedért.

Címkék: egészség környezeti hatások táplálkozás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu